Air break tankrendszer

Miért is lehet szükség nyomásfokozó szivattyúra?

Sajnos szép számmal vannak olyan épület(részek) ahol ipari mosogatógépeket üzemeltetnek és probléma van a hálózati víznyomással. Szerencsésebb esetben csak nyomásingadozásról van szó, pl. kinyitott vízcsap(ok) végett, de túlnyomórészben a falban lévő elöregedett vízcsövek, elhasználódott és elvízkövesedett sarokszelepek okozta alacsony dinamikus víznyomásról beszélhetünk.

Ezen esetek többségében költséges és időigényes lenne egyetlen egy készülék végett az elégtelen víznyomás problémáját orvosolni.

Ekkor elengedhetetlen lenne, hogy az újonnan telepített ipari mosogatógép nyomásfokozó szivattyúval, 2 bar dinamikus nyomás alatti érték esetén pedig un. air break tank rendszerrel is fel legyen szerelve.

Nyomásfokozó szivattyú nélkül

A nyomásfokozó szivattyú nélküli ipari mosogatógépek a bejövő hálózati víz nyomását használják a bojlerükben lévő forróvíz öblítőkarokba történő eljuttatásához. Ez úgy történik, hogy öblítési fázisban egy nyitható/ csukható szelepen keresztül beáramlik a hálózati (hideg)víz a bojler egyik oldalán, a másik oldalán pedig szó szerint kitolja a bojlerben lévő forróvizet a tömlőkkel összekötött karokon át a leöblítendő edényekre. Ilyenkor a megfelelő hatékonyságú öblítés végett a karoknak a víznyomás által keltett rotáló mozgást kell végezniük. Azonban alacsony víznyomás esetén a karok forgása csökken, illetve 2 bar dinamikus nyomás alatt meg is szűnik. Az öblítés elégtelen lesz, az elmosott edény mosószer maradványos, esetleg habos marad.

Nyomásfokozó szivattyúval

A nyomásfokozó szivattyúval ellátott ipari mosogatógépek nem csak a bejövő hálózati víz nyomását használják a bojlerükben lévő forróvíz öblítőkarokba történő eljuttatásához, hanem egy szivattyút is. Ez úgy történik, hogy öblítési fázisban egy nyitható/ csukható szelepen keresztül beáramlik a hálózati (hideg)víz a bojler egyik oldalán, a másik oldalán pedig szó szerint kitolja a bojlerben lévő forróvizet a tömlőkkel összekötött karokon át a leöblítendő edényekre, a bojler és a karok közé beépített rásegítő (nyomásfokozó)szivattyú plusz segítségével. Ennél a megoldásnál egyidőben van nyitva a vízszelep és működik a nyomásfokozó szivattyú. Ezért tartós vagy nagyon alacsony (2bar alatti) nyomás esetén a nyomásfokozó szivattyú sem tud megfelelő rásegítést/nyomást biztosítani, mivel hiányzik a szelep felől érkező megfelelő intenzitású vízbeáramlás.

Tehát a nyomásfokozó szivattyú meglétével csak a kisebb hálózati víznyomás problémák/ingadozások küszöbölhetőek ki.

Air Break Tank System nyomásfokozó szivattyúval

Tartósan 2 bar dinamikus víznyomás alatti érték esetén szükség van olyan Sistema Project ipari mosogatógépre, melyhez rendelhető opcióként un. air break tank rendszer.

A rendszer egy nyomásfokozó szivattyúból, egy atmoszférikus bojlerből és egy légréssel ellátott tartályból áll.

Az öblítési fázisban egy szivattyú az atmoszférikus bojlerből a forróvizet közvetlenül beszívja, majd juttatja el a tömlőkkel összekötött karokon át a leöblítendő edényekre. Így az öblítés állandó hőmérsékleten és a szivattyú által generált állandó nyomáson történik. Ennél a megoldásnál a vízszelep nem egyidőben van nyitva a működő nyomásfokozó szivattyúval, hanem csak az öblítési fázis befejeztétől! Ekkor a nyitható/ csukható szelepen keresztül beáramlik a hálózati (hideg)víz a légréssel ellátott tartályon keresztül a bojlerbe.

A légrés szerepe, hogy estleges meghibásodás következtében minden körülmény között megakadályozza a mosogatógépből történő mosóvíz visszafolyást. Így a szennyezett víz csak maximum a tartályba térhet vissza, a bejövő hálózati vízrendszerbe soha! Ez a specifikáció erősen ajánlott magas kockázatú területeken, például iskolákban, óvodákban, idős otthonokban, vagy kórházakban, ahol a vízellátás esetleges szennyeződése káros hatással lenne a higiéniára és az egészségre.